Frieten voorbakken
Sommige mensen bakken frieten voor, ander vinden voorbakken van frieten onnodig. Nochtans zal een goede frituur altijd voorgebakken frieten aan zijn klanten voorschotelen.Voor voorgebakken frieten te krijgen start je altijd met verse aardappelen. Verse frieten voorbakken geeft je het lekkerste resultaat!Je doet de schil er af met een aardappelmesje en je snijdt de frieten in lange reepjes (met een aardappelmesje of een frietsnijder) die tot een cm dik mogen zijn. Spoel daarna de frieten onder water af zodat het merendeel van de zetmeel weg is. Hierdoor ga je krokante frieten krijgen die ook nog eens mooi van kleur zijn!
Wat is frieten voorbakken?
Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn. Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd.Frieten voorbakken: Temperatuur
De temperatuur waarbij men friet voorbakt varieert. Sommige bekende chefs verkiezen een lage temperatuur voor friet voorbakken andere een hoge. Het voorbakken van friet gebeurt bij Jeroen Meus op 140°C, terwijl Piet Huisentruytbij de voorbak kiest voor 170°C. In ieder geval is de temperatuur bij het voorbakken van friet lager dan bij het afbakken.De meeste frituristenkiezen een temperatuur rond 160°C à 170°C voor voorgebakken frieten om ze dan nadien af te bakken op 180°C à 190°C. Pas hier wel op met de olie die je kiest, want niet elke frituurolie is even goed bestand tegen deze hoge temperaturen.
Frieten voorbakken: Tijd
Het voorbakken van frieten duurt een zekere tijd. Afhankelijk van de temperatuur waarop de frieten voorbakken gebeurt duurt dit een 5 à 8 minuten.Je doet de voorbak van frieten tot de frietjes glazig kleuren. Ze mogen echter nog niet veranderen van kleur. Anderen zeggen dat je de frieten er moet uithalen eens ze beginnen te “zingen”.Hiermee bedoelt men dat de frieten een sissend geluid maken en dan weet je dat je ze er uit kan halen. Een friet is gaar als hij barst wanneer je hem aan de uiteinden buigt.
Voorgebakken diepvriesfrieten
Diepvriesfrieten zijn voorgebakken. Zo heeft Lutosa een heel assortiment voorgebakken friet. Als je zelf verse frieten voorbakt kan je deze natuurlijk zelf ook invriezen door ze in de diepvriezer te plaatsen en ze later gebruiken door ze dan enkel nog af te bakken.Klaar met frietjes voorbakken
Eens de frietjes of patat voorbakken is neem je deze eruit en doe je ze in een afgieter of in een kom met keukenpapier. Je zorgt er ook voor dat je ze opgooit zodanig dat de frieten “uitzweten” (droog worden – het vet moet er af)Daarna moeten de voorgebakken frieten een half uur afkoelen waarna men kan beginnen aan het eigenlijke bakken van frieten (eigenlijk is dit het afbakken van frieten, ook wel tweede bak genoemd).
Als mijn frieten bij de voorbak al na 3 a 4 minuten bruin kleuren, terwijl de frituur is ingesteld op 160 graden. Wat doe ik dan verkeerd?
BeantwoordenVerwijderenJe frituurvet is mogelijk al vaker gebruikt en bevat veel afgebroken vetmoleculen. Het is dan tijd je frituurvet te vervangen omdat deze vrije koolstof-verbindingen uiterst ongezond zijn (kankerverwekkend).
VerwijderenHey Erwin,
BeantwoordenVerwijderenZoals hierboven staat kan de temperatuur variëren bij het voorbakken. Zo doet Jeroen Meus dit op 140 graden.
Let op de deze niet veranderen van kleur (zoals bruin) want dan ben je te laat "Je doet de voorbak van frieten tot de frietjes glazig kleuren. Ze mogen echter nog niet veranderen van kleur. Anderen zeggen dat je de frieten er moet uithalen eens ze beginnen te “zingen”."
--> Let op die kleur verandering of het zingen.
Dit verschil kan afhangen van onder andere de dikte van je friet
Beste erwin.
BeantwoordenVerwijderenJij doet helemaal niets fout.....maar de ene aardappel is de andere niet......wat ik hiermee wil zeggen dat niet alle aardappels geschikt zijn om te frituren.
Dit heeft te maken met het zetmeel/suiker gehalte van de aardappel hoe hoger het is hoe eerder de friet bruin wordt.
Gewoon meerdere soorten proberen of je aardappels bij een boer halen die ze zelf teeld hij weet of hetgeen wat hij heeft staan geschikt is of niet.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenInderdaad Rene, niet alle aardappels zijn geschikt. Je hebt echt specifieke frietaardappels zoals de Eigenheimer of Borger. Hier krijg je misschien een idee van welke aardappelrassen er zoal zijn: Aardappelsoorten
VerwijderenIk heb gisteren voorgebakken. Op 160 graden 3 minuten. Ze kleurden een heel klein beetje. Heb ze af laten koelen en ingevroren. Morgen afbakken en dan het resultaat beoordelen. Zelf voorgebakken patat kleurt altijd bij mij welke aardappel dan ook. Het gaat om het resultaat dus ben benieuwd morgen :p
BeantwoordenVerwijderenBeste Bruno,
BeantwoordenVerwijderenIk vond het een beetje jammer dat er geen keuze is voor satésaus als favoriete topping voor de friet/patat. Als Nederlander voel ik mij in mijn eer gekwetst dat dit geen optie is.
Probeer toch een beetje verder te kijken dan je neus lang is en stel je open voor andere culturen!
Mvg,
Willem-Jan
Hey Willem-Jan,
VerwijderenHad ik zeker moeten toevoegen! Wij kennen bij ons in België wel satékruiden. En dit vraag ik bijna altijd op mijn frietjes. Nog nooit gehoord van satésaus, maar ik zal het de volgende keer vragen in de frituur. :) Ik vermoed dat dit smaakt zoals satekruiden, dus bedankt voor de tip!
Groetjes,
Bruno
Bruno,
VerwijderenWat is je favoriete frietkot? Ik heb veel goede verhalen gehoord over frietkot 't Vettig Erpelke in Wortel, maar persoonlijk zweer ik bij frietzaak 'De Friturende Hollander' in Spanbroek.
Mvg,
Willem-Jan
Er zit degelijk een verschil tussen de belgische sate-kruiden en de nederlandse (van oorsprong Indische) satésaus: (ik heb een tijd in belgie gestudeerd en de mogelijkheden en div. snacks van de frietkot van binnen grondig bestudeerd).
VerwijderenDe belgische satekruiden zijn wat zoeter en hebben vrijwel geen grondslag naar de pinda's waar de nederlandse satésaus op gebaseerd is.
De nederlandse satésaus is zoals eerder al genoemd gebaseerd op Indische kruiding (hetgeen naar ik vermoed afstamt uit onze VOC-tijd en kruiden).
Beste suggestie: proeven!. (goed merk is WEKO), maar ook van de calve-pindakaas wordt het soms wel eens in eigen keuken gemaakt.
Heb de belgische sate-kruiden helaas slecht in de winkel kunnen vinden, enige tips hiervoor, of welke kruiden te kiezen?? (ik vond 't laatste blik kruiden te zoet)
Ah goed om weten dat er een verschil zit in de saté kruiden. Nuja dat is pas iets voor na het frieten voorbakken, maar zeker goed om weten. Ik zal het anders eens vragen de volgende keer dat ik naar de frituur ga van waar zij ze halen :)
VerwijderenHey Willem-Jan,
BeantwoordenVerwijderenGeef mij hier maar frituur Mijlbeek in Aalst. Goeie friet en alle vleesproducten zijn vers. Ik heb daarentegen al in frietkoten gezeten waar ik dacht van dat ziet er niets vers uit. Bij mijlbeek hebben ze trouwens nog een bovenverdieping waar je kunt zitten in een mooi interieur en ik geloof zelfs dat ze de prijs van het beste frietkot in Vlaanderen eens gewonnen hebben.
Ik zal een volgende keer wel eens vragen of ze er satésaus hebben ;)
Groetjes,
Bruno
Hello,
BeantwoordenVerwijderenDeze keer ben 'wetenschappelijk' tewerk gegaan: met de thermostaat op de laagste stand heb ik 165 C gemeten, dus kon ik zelfs de 140 C van Jeroen niet uitproberen... Maar na 6 minuten was de temperatuur van het ossenwit gestabiliseerd op 120 C. Dus van 165 naar 120 C op 6 minuten...
Heb de frieten uitgehaald na 12 minuten: ze dreven boven, maar kleurden niet. Een "testfriet" smaakte zoals gehoopt: "purée vanbinnen" (dixit Jeroen Meus) en bleek vanbuiten.
Ook heb ik de temperatuur gemeten met de frituur op MAXIMUM. Wel de knop gaf 190 C aan, maar de temperatuur is nooit boven de 120 C geweest; ik heb daaruit afgeleid dat de aanduiding op onze frietketel systematisch 10 C hoger aangeeft dan de werkelijke temperatuur.
Hey Jud,
VerwijderenWel interessant om weten. Je zou verwachten dat een frietketel toch steeds de juiste temperatuur aangeeft maar blijkbaar niet.
Maae als de knop 190c aangaf dan zou ik toch verwachten dat de temperatuur boven de 120 c uitkomt...anders moet je denk ik een nieuwe frietketel kopen ;)
Beste Bruno,
BeantwoordenVerwijderenIk heb vanwege een medische aandoening mijn galblaas begin deze maand moeten laten verwijderen, waardoor ik vet niet meer goed af kan breken. Dit betekent dat ik helaas geen vettige frieten meer kan eten.
Heb jij ervaring met frieten bereiden op een vetarme wijze, zoals in de oven of met een apparaat zoals de Philips Airfryer?
Mvg,
Willem-Jan
Hey Jan,
VerwijderenGeen ervaring met de Philips Airfryer. Maar als je geen vettige frieten wilt moet je enkel op de frituurolie letten die je gebruikt want aardappelen zijn van nature niet vettig. Ze nemen het vet op tijdens het frituren. Dus doe ze er minder lang in (dat wil zeggen op een hogere temperatuur bakken) en gebruik een minder vette frituurolie. Kijk anders eens naar de pagina over frituurolie op deze blog.