Frieten

Wat zijn frieten

Frieten zijn die goudkleurige lekkere gefrituurde aardappelreepjes. Iedereen van bij ons heeft wel al eens frieten gegeten. Zoniet dan raad ik je aan om daar eens snel verandering in te brengen! Deze goudkleurige (indien goed gebakken) staafjes zijn werkelijk een Belgisch product bij uitstek en met onze 5000 frietkoten of meer is het ook niet verwonderlijk dat we echte experts zijn in het bakken van frietjes. Hoewel ik zelf moet zeggen dat niet iedere frituur even goed frieten bakt, kan ik toch meestal niet klagen. Maar misschien is dat gewoon omdat de friet die ik vroeger thuis at niet te smaken was. Vandaar deze frietblog, zodanig dat iedereen weet hoe je de beste frietjes klaarmaakt.

Wij in België noemen het frieten, onze Noorderburen daarentegen noemen ze patat of frites. Soms worden ze ook wel friet, frietjes of fritten genoemd. Dat laatste is eigenlijk totaal verkeerd geschreven.

 Je hebt verschillende aardappelen om frieten mee te maken. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte frietaardappelen.
  • Het Bintje 

Je hebt verschillende soorten sauzen die je bij je frieten kan doen. Hieronder een korte opsomming.
  • Bickysaus 
  • Samuraisaus 
  • Mamoetsaus 
  • Mayonaise natuurlijk 
  • Ketchup 
  • Frietsaus 
  • Stoofvleessaus 
  • Bearnaise 

Naast deze frietsauzen kan je ook kruiden of andere zaken op je bakje patat doen om er smaak aan te geven:
  • Zout 
  • Satékruiden 
Frieten worden ook bij veel gerechten gebruikt. Zeg nu zelf wie zou er nu gewone aardappelen eten als je frieten kan eten. Zo heb je biefstuk met friet, mosselen met friet, enz. Zie je je al biefstuk met puree en mosselen met puree eten? Klinkt al een hoop minder smakelijk hé.

In een frituur heb je ook een gans assortiment aan snack waaruit je kan kiezen. Hieronder enkele van de belangrijkste frietsnacks:

  • Bicky Burger 
  • Saté 
  • Sjaslick 
  • Bitterballen 
  • Boulet 
  • Berehap 
  • Kipfingers 
  • Mini loempias 
  • Kippevleugels 
  • Spablo 
  • Mexicano 

Deze frituursnacks zijn echt enorm lekker en passen heel goed bij een pakje friet met bijhorend sausje.

De term French fries is een algemeen misverstand. Ons nationaal product (naast chocolade) draagt jammer genoeg niet ons land in zijn naam wanneer men in het buitenland er over spreekt. Dit zou eigenlijk komen door “to French” het snijden is van de aardappelen en vandaar dus de misconceptie. Je mag ze dus gerust Belgische frieten of Vlaamse frieten noemen.

Pas op je hebt ook frietkoten die lekkere frietjes maken in het Franstalige gedeelte van ons minilandje. Daar wordt een frituur een fritteries of baraque à frites genoemd.

Frieten zijn niet zo gezond wordt vaak gezegd. Dit hangt eigenlijk vooral af van de frituurolie die je gebruikt voor je frieten. Want laten we eerlijk zijn een friet bevat grotendeels de frituurolie (frietvet) die het opzuigt. Dus welke olie je gebruikt is heel belangrijk en zie dan ook dat je dit regelmatig ververst.

Er zijn ook mensen die allergisch zijn aan frieten of eigenlijk aan de gebruikte olie bij het frituren. Deze kunnen dan proberen om de frieten zelf te maken met de olie waar zij geen problemen van krijgen.

Je hebt verschillende types van frieten. Korte frieten, lange frieten, brede frietjes of lange friet. Voor iedereen wat wils dus. En daarnaast heb je ook zaken die wel gefrituurd zijn en van een aardappel komen maar die zodanig exotische vormen hebben dat je niet meer zeker weet of je het wel een friet kan noemen.

Na al dit praten heb ik honger gekregen, dus tijd voor een pakje friet of misschien maak ik mijn frieten wel zelf klaar. Zie wel dat je er niet teveel van eet, je zou niet de eerste zijn die er ziek van wordt! Eet friet met mate(n) dus!


Een lekker pakje friet!


10 opmerkingen:

  1. waarom smaken Belgische frietjes anders dan Nederlandse friet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey naamgenoot ;)

      Als ik me niet vergis is het in Belgie algemeen zo dat men frieten 2 keer bakt (dus ook frieten voorbakken) en in Nederland wordt dit niet altijd gedaan.

      Weet ook dat de gebruikte aardappel veel verschil kan maken. Zoals wij in Belgie bijvoorbeeld het Bintje kennen die geschikt is om te frituren, gebruikt men in Nederland deze aardappelsoort veel minder en bijvoorbeeld eerder de Eigenheimer.

      Samengevat zijn er dus 2 redenen:
      Bakmethode/frequentie (1 keer of 2 keer)
      Aardappelsoort

      Verwijderen
    2. Aardappelras, de dikte van de friet en de olie (de echte bak je in rundsvet) de 'gezondere' in plantaardige olie.

      Verwijderen
  2. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be. Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and will help you to receive more visits.
    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De naam 'french fries' hebben we te danken aan de amerikaanse soldaten in de tweede wereldoorlog die tijdens de slag om de Ardennen van de plaatselijke bevolking onze frieten aangeboden kregen. Omdat ze dachten dat onze franstalige landgenoten fransen waren... french fries...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik krijg hier echt honger van. Ik wil meteen aan de slag met mijn nieuwe friteuse ps. ik hou zelf het meeste van belgische frieten ;) Groetjes Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik bestel mijn friet altijd bij de Frietwagen. Ze maken heerlijke frituur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ja lekkere frieten worden thuis gebakken door https://www.defrietwagen.nl/frietkar-huren

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als ik een frietwagen huur, dan doe ik dat altijd bij Friet enzo. Daar hebben ze een frietwagen voor iedere gelegenheid.

    BeantwoordenVerwijderen