Hoe zelf verse frieten bakken

Hoe zelf verse frieten bakken

Waarom verse frieten bakken?

 

Verse frieten maken of bakken is gewoon veel lekkerder dan diepvriesfrieten die je in de winkel koopt en al voorgebakken zijn. En zelf frieten maken is ook niet zo moeilijk als men denkt.
Tevens kan je zo zelf je aardappelen voor frieten kiezen en de breedte van je frieten.

Hoe zelf frieten maken of verse frieten bakken

 

Eerst kies je de aardappel waarvan je frieten wilt maken. In België wordt vaak het bintje gekozen als goede aardappel om zelf frieten te maken.
Daarna begin je met de aardappelen te wassen en vervolgens schil je deze. Sommige mensen vinden het niet nodig om een aardappel te schillen, maar dan blijft er wel nog een stuk schil aan de buitenkant van de friet zitten en dit is niet lekker.

Na het schillen ga je de aardappel met een frietsnijder of aardappelmesje in frietjes snijden en dan heb je verse friet. Er zijn verschillende soorten van friet afhankelijk van de vorm en de breedte en lengte waarin je ze snijdt.

Eens je jouw zelfgemaakte frieten hebt moet je deze gedurende een minuutje afspoelen met koud water. Hierdoor spoel je het zetmeel van je frieten en dit zal een beter resultaat opleveren. Je frieten zullen een mooiere kleur krijgen en krokanter zijn.

Nadat je de verse frieten die je gemaakt hebt afgespoeld hebt moet je jouw frieten nog bakken.
Eerst moet je de frieten voorbakken (ook wel voorbak of eerste bak genoemd). Dit gebeurt doorgaans een 5 à 8 min op 160 à 170°C. Na de voorbak laat je de frieten uitzweten en afkoelen.

Het afbakken van friet

 

Daarna begin je aan het eigenlijke bakken van frieten (ook wel afbakken genoemd). De temperatuur voor frieten bakken ligt tussen de 180°C à 190°C. Dit bakken doe je veel korter dan het voorbakken tot wanneer de frietjes goudgeel zien. Voor diepvriesfrieten te bakken doe je enkel nog deze stap. Het nadeel is dat bij de voorbak van diepvriesfrieten meestal een minderwaardige frituurolie gekozen is. Daarom kies je beter voor zelf verse frieten te maken.

Voila, met dit recept voor frieten bakken heb je nu zelfgemaakte frieten in plaats van de standaard diepvriesfrieten die je enkel nog moet afbakken. Zoals je kan zien neemt het maken van verse frieten niet zoveel meer tijd in beslag dan diepvriesfrieten. Je moet enkel zelf de frieten nog snijden en voorbakken.
En nu smullen maar van de verse friet! Je hebt het verdiend!

1 opmerking:

 1. Beste,
  Is er een Chinese versie beschikbaar? Die wil ik dan graag eens laten lezen door de frietchinees hier om de hoek!
  wat die er van maakt. zo hard als stenen van de chinese muur soms
  groeten
  Jan

  BeantwoordenVerwijderen