Kcal frieten - Calorieen friet

Calorieën Frieten

Frieten bevatten sowieso redelijk wat calorieën. Maar de hoeveelheid kcal in frieten kan verschillen. Dit verschil in friet calorieen is te wijten aan verschillende factoren:
 1. De aardappel die gebruikt wordt om friet te maken
 2. De olie die gebruikt wordt om frieten te bakken
 3. Hoe lang men de frieten in de olie laat bakken
 4. Gebruikt men diepvriesfrieten of verse frieten
 5. Zijn de frieten voorgebakken of niet
 6. Dikke frieten vs dunnen frieten
De eerste 3 zijn de belangrijkste factoren. De eerste 2 spreken voor zich: andere producten bevatten een andere hoeveelheid calorieën. Hoe lang je de frieten in olie bakt heeft ook een invloed op de kcal in frieten. Dit doordat hoe langer je ze bakt, hoe meer vet er in de frieten terecht komt en dus ook meer calorieen in friet. Diepvriesfrieten worden op een andere manier behandeld dan verse frieten en hierdoor bevatten deze minder calorieën. Als men frieten voorbakt bevatten ze op het einde meer vet, waardoor ze dus meer calorieën bevatten.
Dunne frieten nemen meer vet op waardoor deze frieten meer calorieën bevatten. Dikke frieten zijn calorie-armer.

Calorieën van aardappels voor frieten

Sommige aardappels bevatten nu eenmaal meer calorieën dan anderen. Wil je echt een caloriearme aardappel dan kan je kiezen voor de Vivaldi aardappel die heel weinig calorieën bevat. Maar er zijn nog andere aardappels die weinig kcal hebben. Je moet er wel mee rekening houden dat niet elke aardappel even geschikt is om frieten mee te maken!

Overzicht kcal van oliën voor frieten

In oliën zitten verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. De verzadigde kan je beter mijden. Zo zijn olijfolie en arachideolie rijk aan onverzadigde vetzuren, terwijl palmolie en kokosolie meer verzadigde vetzuren bevatten. Kokosolie bevat wel minder calorieën maar je moet dus oppassen omdat hier dan meer verzadigde vetzuren inzitten. Voor te frituren kies je best frituurolie die stabiel blijft bij hoge temperaturen. Dit omdat bij extreme verhitting van frituurolie schadelijke stoffen vrijkomen. Arachideolie en Olijfolie kunnen beter tegen deze extreme verhitting en er komen dus minder schadelijke stoffen vrij. De meeste oliën beginnen schadelijke stoffen te produceren tussen 180 en 200°C. Een goede frituurolie kiezen is dus belangrijk! Als je puur kijkt naar de calorieën van frituurolie kan je best kiezen voor kokosolie.

Gemiddeld aantal kilocalorieën per 100ml frituurolie of frituurvet
 • Kokosolie: 860 kcal 
 • Palmolie: 880 kcal 
 • Olijfolie: 900 kcal 
 • Arachideolie: 910 kcal 

De caloriewaarde van frituurolie kan natuurlijk ook van merk tot merk verschillen. Een goedkoper merk is meestal van slechtere kwaliteit en bevat meestal ook meer calorieën.

Calorieën van diepvriesfrieten

Je hebt hierin verschillende merken. Hierbij een overzicht van de calorieen van de bekendste diepvriesfrieten

2 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Kan je mij vertellen of het mogelijk is om frieten te bakken met zoete aardappelen? En indien mogelijk kan je mij vertellen hoeveel calorieën er in een zoete aardappel zit, want ik moet een beetje op mijn lijn en cholesterol gaan letten van de huisarts. Heb veel last van buikkrampen wanneer ik gewone frietjes eet, daarom dacht ik eens met zoete aardappelen te bakken. Mocht je hiervoor een receptje hebben dan is dit ook altijd welkom.

  Groetjes,
  Cindy V.B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Cindy,

   Dat is inderdaad mogelijk. Daarvoor wel niet met alle zoete aardappelen. Aardappelen met tussen 20% en 24% droge stof zijn geschikt om te frituren. Door een hoog suikergehalte zullen ze een mooiere goudbruine kleur krijgen.

   Wat betreft de calorieen in een aardappel:
   aardappel en zijn voedingswaarde
   En voor wat je met zoete aardappelen kan doen lees eens hier

   Verwijderen