zaterdag 31 mei 2014

Het eerste Belgische frietrecept - Cauderlier

De eerste maal dat het woord friet in een Belgisch kookboek verscheen was bij Cauderlier. Dit was een kok die kookboeken schreef en zo de Belgen leerde eten.

Philippe Edouard Cauderlier werd in 1812 in Antwerpen geboren en verhuisde later naar de Veldstraat in Gent waar hij een delicatessenzaak had. Hij werkte zich op tot 1 van de belangrijkste koks van zijn tijd. Hij schreef gedurende zijn levensduur wel 6 kookboeken, waaronder L'economie culinaire uit 1861.

Dit kookboek verscheen ook in het Nederlands onder de titel "Het spaarzame keukenboek". Er werden een kwart miljoen exemplaren van gedrukt.

Voor frieten had hij het volgende recept: Aardappelen in vet gefruit (pomme de terre frites)

"Snijd de aardappelen in schijven of stokjes, en laat ze drogen op een doek. Leg ze vervolgens in heet braadvet en roer ze van tijd tot tijd totdat zij een schone kleur krijgen en krakend geworden zijn. Men mag er niet teveel te gelijk in doen en men moet ze op een heet vuur bereiden."

Hierboven vermeld hij duidelijk dat je de aardappelen ook in stokjes mag snijden. Met andere woorden, dit is duidelijk het eerste frietrecept dat in een kookboek in Belgie is verschenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten