zaterdag 15 november 2014

Frietbakken volgens Belgische traditie: 2 bakbeurten

Volgens onze Belgische traditie moet het frietbakken in 2 beurten geschieden:
    1. Een voorbak op 150°C. Deze voorbak duurt een 4 tot 8 minuten afhankelijk van de gebruikte aardappel en de frietdikte. Men wilt hiermee onmiddellijk de buitenwand dichtschroeien zodanig dat er een korst is tussen het vocht in de aardappel en het vet erbuiten. Hierdoor zal het vocht niet meer kunnen ontsnappen. Dan laten we de frietjes uitzweten zodanig dat ze binnenin afkoelen en dus niet slap worden.
    2. Daarna vindt de afbak plaats (tweede bakbeurt) van de frieten. Dit op een iets hogere temperatuur (180°C) en neemt een 2 à 3 minuten in beslag. De korst schroeit verder dicht en wordt dus krokanter.
Voorzie bij het bakken altijd voldoende bakruimte zodanig dat de frieten kunnen zwemmen in het vet en zodat ze ook niet gaan aaneen klitten. Teveel friet in de frietolie smijten is niet goed, ook omdat dan de temperatuur van het frietvet plots veel te snel afkoelt. De regel is dat het gewicht van de frieten per bakbeurt nooit meer mag zijn dan een zesde van het gewicht van het frietvet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten