zondag 30 november 2014

De frietkotfriet: de goeie ouwe friet

Veel mensen zeggen dat je vroeger de goeie ouwe friet had. De echte frietkotfriet. Nu wat was er daar dan zo speciaal aan? Eerlijk gezegd hadden frituristen het toen een stuk moeilijker met friet bakken in hun frituur.

Waarom? In de jaren 40 bakten frituuruitbaters hun frieten nog op kolen. Niet enkel de friet maar ook het vuur moet de hele tijd in de gaten gehouden worden. Ook was het moeilijk om dit op een bepaalde constante temperatuur te houden. Vaak stond het vuur onder de frietketels te heet en kwam er zelfs wat roet op de fieten.

Nostalgie naar de oude goeie friet? Lijkt me een beetje vreemd.

Er was geen dampkap en het frietvet werd voor meer bakbeurten gebruikt dan eigenlijk goed is. Naargelang de tijd werden de frietketels beter en werden de kolen door gasflessen vervangen. Vandaag zijn de frietketels geavanceerde zaken die constant op de ideale temperatuur draaien en die ook nog eens veel vaker gereinigd worden.

Ook qua kwaliteit van de aardappelen en het gebruikte frietvet is er vooruitgang gemaakt. Ook is er nu Navefri die de kwaliteit van de frieten in de gaten houdt en die zelfs cursussen voorziet aan frituuruitbaters. Kortom de Belgische frietkotfriet heeft wel degelijk vooruitgang geboekt. De frietkotfriet is enkel nog een beter product geworden dan het al was. Iets om trots op te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten