vrijdag 15 augustus 2014

Frieten en gezondheid

Zijn frieten nu eigenlijk gezond? Over de voedingswaarde van aardappelen gaan we het niet hebben. Maar wel over de bakstoffen en de vetzuren die we bij onze frieten gebruiken.

Je diet hierbij vooral naar de verzadigde en onverzadigde vetzuren te kijken. De verzadigde vetzuren zijn diegene die je eigenlijk moet proberen vermijden.

We zullen hieronder een aantal bakstoffen voor frieten bespreken:

  • Ossenwit: Dierelijke vetstof. Vaak aangeraden door koks maar bevat 44% verzadigde vetzuren
  • Soyaolie & Maisolie: afgeraden aangezien deze niet tegen hoge temperaturen kunnen en hierbij schadelijke stoffen vrijkomen (kankerverwekkende stoffen)
  • Arachideolie: Verdraagt een hoge temperatuur. Neutraal van smaak.
  • Zonnebloemolie: Verdraagt een hoge temperatuur. Neutraal van smaak. 60 tot 80% onverzadigde vetzuren.
  • Olijfolie: Bevat slechts 15% verzadigde vetzuren.
  • Palmvet: Goedkoop en dus vaak gebruikt. Smaak is in orde, maar ranzige nasmaak.

Hiermee heb je een idee over welk frietvet gezond is bij je frieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten